Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш ще посети границата на Египет и Газа, за да поднови усилията за примирие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще посети границата на Египет с Газа, за да поднови усилията за примирие между Израел и "Хамас". Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне споразумение по внесена от Съединените щати резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Газа.

Визитата на Гутериш идва на фона на продължаващата заплаха от страна на Израел, че ще започне голяма военна операция в южния град Рафах, въпреки международните призиви срещу подобно нападение. На фона на задълбочаващата се продоволствената криза в Газа Съединените щати и други държави се опитват с кораби и по въздуха да доставят повече помощи за палестинския анклав. Хуманитарните агенции обаче казват, че само около една пета от необходимото количество доставки влиза в ивицата и че единственият начин да се посрещнат нуждите на хората там е бързо да се ускорят доставките по шосе.

Вчера Русия и Китай наложиха вето на внесена от САЩ в Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща за "незабавно и трайно прекратяване на огъня" в ивицата Газа, което да продължи около шест седмици, за да бъдат защитени цивилните и да се даде възможност за предоставяне на хуманитарна помощ.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че резолюцията е изключително политизирана и на практика дава на Израел зелена светлина да проведе военна операция в град Рафах. Съветът ще се събере в понеделник, за да гласува алтернативна резолюция. Гласуването беше планирано за днес, но беше отложено, тъй като дискусиите продължаваха.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна