Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш изрази възмущение заради забавянето на конвоите с помощи за Газа

Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" - 22 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази възмущение по повод забавянето на конвоите с хуманитарна помощ за населението на Ивицата Газа на границата между Египет и палестинския анклав. Гутериш посети пропускателиния пункт "Рафах" и заяви:

"Време е Израел да поеме твърд ангажимент за безпрепятствен достъп на хуманитарни доставки навсякъде в Газа. Време е също така, в духа на състраданието по време на Рамазан, незабавно да бъдат освободени всички заложници".

ООН ще продължи сътрудничеството с Египет за безпроблемно преминаване на потоците с хуманитарна помощ, увери Гутериш.  

От своя страна израелският външен министър Израел Кац коментира в социалната мрежа Х, че под ръководството на Антонио Гутериш ООН се е превърнала в "антисемитски и антиизраелски орган, който приютява и окуражава терора" 
Здравното министерство на Хамас в Ивицата Газа съобщи малко по-късно, че израелците са убили 9 души, чакащи за раздаването на помощи. Засега няма коментар от страна на Израел. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна