Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителствата на Испания и Каталуния прекратяват срещите си

Министър-председателят на Испания Педро Санчес (вляво) и президентът на Каталунската автономия Пере Арагонес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централното правителство на Испания и регионалното на Каталуния спират срещите помежду си до изборите за Европейски парламент на 9 юни. Това обявиха в съвместно изявление двете страни, които според споразумението им за подкрепа на втори премиерски мандат на Педро Санчес трябваше да се срещат редовно, за да решават спорни политически проблеми.

На първата среща между тях на 21 декември миналата година те се споразумяха да се виждат редовно, за да изглаждат недоразуменията помежду си и да набелязват нови общи съвместни действия. 

Последната такава и четвърта поред се проведе на 16 март в Швейцария, веднага след одобряването от Конгреса на спорния Закон за амнистия на каталунските сепаратисти. На нея те отново използваха международен посредник, чието име не се съобщава, но целта му е била да "придружава, проверява и наблюдава целия преговорен процес". 

Интересното в случая е, че между хората на Санчес и на Пучдемон и тези на Арагонес се използват различни посредници. Според анализатори това показва, че интересите на двете каталунски партии - „Заедно за Каталуния“ и „Републиканската лява партия на Каталуния“ отдавна не съвпадат, още повече, че лидерите им се борят за следващото премиерско място на предсрочните парламентарни регионални избори. 

Те бяха свикани на 12 май от премиера Арагонес след отхвърления бюджет от местния парламент. 

Последва и отказ на вицепремиера и министър на финансите Мария Хесус Монтеро от кабинета на Санчес да подготви бюджетната рамка за следващата година на автономния регион, а самият Санчес обяви, че очаква съкрушителна победа на неговата партия в Каталуния, която ще остави Движението за независимост извън изпълнителната власт. Причината според него е, че гражданите „искат да обърнат страницата“ на историята и да подкрепят единството на страната.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени