Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия се присъедини като домакин на ЕвроВолей 2026 към България, Румъния и Финландия

Снимка: CEV

След успеха на изданието през 2023 г., европейското първенство по волейбол за мъже ще се завърне в Италия през 2026. Новината бе съобщена от Европейската конфедерация (CEV). Настоящите носители на трофея ще се насладят на възможността да домакинстват на втори последователен турнир, като италианците ще обединят сили с вече потвърдените съорганизатори България, Финландия и Румъния.

„Решението да се доверим на Италианската волейболна федерация е доказателство за нашето продължаващо успешно сътрудничество и, същевременно, за тяхната пълна отдаденост към нашия спорт, която направи Италианската волейболна федерация водеща в рекламирането и разпространението на любовта към волейбола по света. С назначаването на Италия за съорганизатор на ЕвроВолей 2026 за мъже, желанието ни е да се възползваме от ценното наследство на изданието през 2023 и да достигнем нови висоти“, заяви президентът на CEV Александър Боричич.

Италия посрещна дебютното издание на европейското през далечната 1948 година. От основаването на CEV през 1973, страната бе домакин и на турнирите през 2005 и 2015, когато си партнира съответно със Сърбия и Черна гора и България, както и много успешното миналогодишно издание – мачовете се проведоха в Болоня, Перуджа, Анкона, Бари и Рим, а България бе отново един от съдомакините заедно с Израел и Северна Македония.

ЕвроВолей 2026 ще бъде с 24 отбора – формат, който е налице от 2019-а насам. Четиримата съорганизатори плюс осем директно класиращи се тима според финалното подреждане на надпреварата миналата година – Полша, Словения, Франция, Нидерландия, Сърбия, Украйна, Германия и Португалия, плюс още 12 състава, които ще се борят за класиране през европейските квалификации. Те са насрочени за лятото на 2024 и 2025. Новият европейски шампион след две години ще се класира за олимпийския турнир на Игрите в Лос Анджелис през 2028. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна