Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е най-голямото хранилище на материали със сексуално насилие над деца

Борба със сексуалното насилие над деца онлайн. Действията на ЕС

Всяко пето дете в Европа е жертва на форма на сексуално насилие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

  • ЕС (Европейският съюз) работи по правила, които целят да ограничат разпространението на материали, показващи сексуални злоупотреби с деца онлайн
  • ЕП (Европейският парламент) иска ефективни правила срещу сексуалното насилие над деца в онлайн платформи, без да се поставя под въпрос правото на личен живот
  • ЕК (Европейската комисия): Борбата със сексуалното насилие над деца получава нов тласък с актуализация на наказателното законодателство 

Заглавия, които ясно подсказват как общността се опитва да се справи с проблема. 

Сексуалното насилие над деца е престъпление с последици за жертвите през целия им живот. През последните години се наблюдава драстично увеличение на сигналите за случаи в интернет, които засягат Европейския съюз (ЕС) - от няколко десетки хиляди до милиони. ЕС е най-голямото "хранилище" в света на материали, които показват това престъпление, сочат данни. 

Търсенето на подобни материали бележи ръст (с 25% в някои държави членки), но с това нараства и броят на посегателствата. Съветът на Европа изчислява, че всяко пето дете на Стария континент става жертва на форма на сексуално насилие. Когато това се записва и споделя в интернет, щетата остава за цял живот, защото пострадалите живеят със съзнанието, че изображения и клипове с тях са в мрежата и всеки може да попадне на тях. Използването на криптиране от край до край на данните (end-to-end encryption – E2EE) прави установяването на извършителите трудно, дори невъзможно. 

Затова е необходимо да се обърне внимание на употребата на технологии за криптиране за престъпни цели чрез възможни решения, които биха позволили на дружествата да откриват и докладват сексуално насилие над деца в електронни съобщения, криптирани от край до край. Всяко решение ще трябва да гарантира поверителността на електронните съобщения и закрилата, както и защитата на неприкосновеността на личния живот на децата, изобразени в материалите, показващи насилие над тях, посочват от Европейския парламент. 


Европейската комисия (ЕК) прие предложение за актуализиране на наказателното законодателство относно сексуално насилие и сексуална експлоатация на деца, стъпвайки върху няколко точки: 

  • Разширяване на определенията за престъпленията, свързани с това насилие, във всички държави членки; 
  • Укрепване на наказателното преследване, превенцията и подкрепата; 
  • Засилване на превенцията;
  • Въвеждане на задължение за съобщаване за извършването на престъпление по отношение на специалистите, работещи в близък контакт с деца. 

С тези преразгледани правила се разширяват определенията за престъпленията и се въвеждат по-високи санкции и по-специфични изисквания за превенция и подпомагане на жертвите. С тях се допълва предложението за регламент, представено от Комисията, в което се определят задължения за интернет дружествата да откриват в своите услуги материали, съдържащи сексуално насилие над деца, да докладват за такива материали и да ги премахват от услугите си. 

През 2022 г. има рекорден брой – над 32 милиона сигнала за онлайн материали, които показват сексуални злоупотреби с деца. Явор Колев, специалист по киберсигурност, подчертава, че основното място, където се срещат сексуални насилници в мрежата, са игровите платформи

Европейският парламент иска да намери баланс между защита на децата в цифровата сфера и опазване на основни права като неприкосновеността на личния живот. Депутатите не одобряват практики като широкомащабно сканиране на интернет съдържание, наблюдение на общо основание на частни комуникации или създаване на скрити вратички в приложения за намаляване на криптирането. 

Съгласно предложеното законодателство доставчиците на хостинг услуги и приложения за чат ще бъдат задължени да извършват оценка на риска за наличие на сексуално съдържание, включващо деца. След като нивото на риск бъде определено, ще трябва да бъдат взети мерки за намаляване на опасността. 

Регламентът включва обширен списък с потенциални мерки, които доставчиците могат да предприемат:  

- разработване на продуктите или услугите по начин, който избягва евентуални вреди;
- въвеждане на задължителен родителски контрол;
- установяване на механизми за докладване на потребители и използване на системи за проверка на възрастта на потребителите;
- въвеждане на задължителни изисквания за услуги, насочени към деца, както и за платформи, използвани предимно за разпространение на порнографско съдържание, и за определени услуги за чат в игрите.
 

Доставчиците ще могат сами да избират какви технологии да използват, за да изпълнят своите задължения. Изискванията към по-малките фирми се предвижда да бъдат облекчени. Ако създателите на комуникационни услуги не изпълняват задълженията си, съдебните власти ще могат да издават заповед за откриване на съдържание. 

До съдебни заповеди ще се прибягва само ако има основателно подозрение, че отделни потребители или групи от хора са свързани с разпространението на материали, съдържащи сексуално насилие над деца. Заповедите ще бъдат за ограничен период от време, като криптираните разговори от край до край и текстовите съобщения ще бъдат извън техния обхват. Този подход има за цел да гарантира запазването на неприкосновеността на личния живот и сигурността на ползвателите на цифрови услуги. 


Предложението включва и създаване на Европейски център за закрила на детето. Центърът ще получава, филтрира, оценява и препраща доклади за съдържание със сексуални злоупотреби на деца до национални органи и Европол. Центърът ще подпомага националните органи, ще провежда разследвания и ще налага глоби. 

Предложението на Комисията предвижда право на жертвите да изискват информация за онлайн материал, който ги изобразява, както и право да поискат премахването на това съдържание. Парламентът разширява тези права, като включва правото на получаване на подкрепа и помощ от Европейския център за закрила на детето, както и от властите на национално ниво. 

ЕП е готов да започне преговори със страните от ЕС, за да бъде определен окончателният текст на законодателството. 

Действието на временните правила, които освобождават цифровите компании от изискванията за защита на личния живот, докато търсят съдържание, свързано със сексуално насилие над деца, ще изтече през август тази година. За да има правна яснота, ЕП и Европейският съвет постигнаха споразумение за удължаване на срока на изключенията до април 2026 година

Едновременно с това двете законодателни институции работят за постигане на споразумение относно дългосрочната правна рамка и за избягване на допълнителни удължавания на временните изключения, подчертават от Европейския парламент. 

В ЕП е определен координатор по правата на децата, който действа като централна точка за контакт и следи за включването на темата в европейските политики и законодателство. Той насърчава активно правата на детето в политиките и законодателството на ЕС и оказва подкрепа на парламента за осигуряване на дължимото внимание върху правата на детето в сътрудничество с членовете на ЕП, съответните парламентарни комисии и делегации. Той е лице за контакт по въпросите на правата на детето с институции и организации, активни в сферите на политиката на ЕС и правата на децата, както и с гражданското общество. 

Координаторът не може да оказва съдействие, нито да дава съвети по отделни свързани с правата на детето случаи, които са уредени от националните правила и попадат в сферата на компетентност на националните органи. 

Какво казва статистиката: 

Данни на ЕCPAT и NSPCC потвърждават, че европейците искат онлайн безопасност за децата във всички платформи95% очакват закони за защита на децата от сексуално насилие онлайн

53% у нас потвърждават, че в България проблемът е широко разпространен. 58% от анкетираните в България смятат, че възможността за откриване на случаите е по-важна от правото на поверителност онлайн81% подкрепят стъпки, които задължават доставчиците на онлайн услуги да откриват, докладват и отстраняват злоупотреба с деца онлайн, а 91% смятат, че доставчиците трябва да бъдат задължени да разработват и адаптират услугите си така, че да предотвратяват такива случаи. 

Проучване на Евробарометър, проведено сред 27-те държави членки, в това число и България, потвърждава, че 92% от европейците смятат, че децата все повече са изложени на риск от сексуална злоупотреба в интернет, а 4 от 5 граждани на ЕС подкрепят предложението на ЕС за борба с престъплението

71% от европейците са готови да направят известен компромис с личния си живот онлайн, ако това ще помогне за защитата на децата от потенциална злоупотреба, а над 70% подкрепят откриването и премахването на материали със сексуална злоупотреба и набеждаване на деца в криптирани от край до край платформи. 

Според данните от Евробарометър, цитирани от БТА, 92% от българите са склонни да се съгласят, че децата са изложени на все по-големи рискове онлайн. Над половината – 53% - потвърждават, че в България проблемът е широко разпространен. 58% смятат, че възможността за откриване на случаите на насилие е по-важна от правото на поверителност онлайн, според 37% правото на поверителност и възможността за откриване на случаите на насилие са еднакво важни, само 2% твърдят, че правото на поверителност е по-важно от възможността за откриване на случаите

Общоевропейската мрежа Eurochild публикува доклад "Правата на децата: политическа воля или не?" и в него се посочва, че в България има общо 1,18 милиона деца, 33,9% от които живеят в риск от бедност и социално изключване към 2022 г., допълва БТА. Горещата линия на Центъра за безопасен интернет получава рекорден брой сигнали, 90% от които са за онлайн сексуална експлоатация, включително тормоз и изнудване. Системата за закрила на детето остава реактивна, като в нея влизат около 2000 деца годишно. 


Темата със сексуалното насилие на деца онлайн става все по-важна в Европа. 

Млади хора, организации за правата на детето и други защитници от целия ЕС организираха шествие пред сградата на Европейския парламент в Брюксел, за да поискат от лидерите на ЕС да изчистят интернет от сексуални насилници и да защитят деца в онлайн среда

Над 100 млади хора, преживели онлайн насилие, знаменитости, родители и експерти, подписаха отворено писмо, с което призовават законодателите на ЕС да приемат предложението на Европейската комисия за онлайн защита на децата. Писмото е инициирано и подписано от Фрида, жена, сексуално малтретирана чрез приложението за криптирани съобщения WhatsApp на 13-годишна възраст. В него се призовава технологичните компании да си сътрудничат с преживелите онлайн сексуален тормоз, за да оценят рисковете за безопасността на децата в онлайн среда.

Близо 500 000 граждани на Европа са подписали и петиция на движението Child Safety ON, зад което застават над 40 организации за правата на децата. Петицията изисква спешното приемане на исканите промени, като се позовава на тревожните данни. 


в текста са използвани снимки на ЕПА/БГНЕС, Рixabay, europarl.europa.eu

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна