Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев избран в техническия комитет по плуване за Париж 2024

Петър Стойчев като член на Залата на плувната слава.
Снимка: FINA

Петър Стойчев бе избран от Международната федерация по плуване (World Aquatics) да бъде част от екипа на техническия комитет по плуване на олимпийските игри в Париж. За първи път българин е номиниран в тази роля за най-големия спортен форум.

"За мен е чест и отговорност да представлявам България в тази роля на олимпийски игри. Приемам номинацията от World Aquatics като голямо признание и за мен, и за страната ни. Благодаря на Международната федерация по плуване, на Българска федерация плувни спортове и на всички, които ме подкрепиха", заяви Петър Стойчев.

Той е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (от 2001 до 2011 г.) и е признат за най-успешния състезател в света по плувен маратон. Световен шампион по плуване на 25 км в открити води в Шанхай през 2011 г. Петър Стойчев е първият българин, приет в Международната зала на плувната слава в САЩ. 

Роденият в Момчилград бивш служебен министър на спорта Стойчев участва четири пъти на олимпийски игри като състезател. В Сидни 2000 и Атина 2004 стартира на 400 и 1500 м свободен стил. Той е знаменосец на България на Олимпийските игри в Пекин 2008. Завършва на 6-о място в олимпийското маратонско плуване. Класира се и на четвърти олимпийски игри, а в Лондон 2012, малко преди да навърши 36 г., финишира девети в плуването на 10 км в открити води. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна