Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Москва работи с партньорите си по въпроса за забавяне на плащанията за руския петрол

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че Русия работи с партньорите си на фона на безпрецедентен натиск от страна на САЩ и Европейския съюз, след като Ройтерс съобщи, че Москва изпитва известно забавяне на плащанията на руския петрол.

Вчера агенция Ройтерс съобщи, че руските петролни фирми са изправени пред закъснения до няколко месеца, за да получат плащане на техен суров петрол и горива, тъй като банките в Китай, Турция и Обединените арабски емирства стават по-предпазливи по отношение на допълнителните санкции, наложени от САЩ.

Забавянето на плащанията намалява приходите за Кремъл и ги прави нестабилни, позволявайки на Вашингтон да постигне целта си на "двойната санкционна политика" - да попречи на средствата  отиващи към Кремъл, като същевременно не прекъсва глобалните енергийни потоци.

"Тъй като страните, които споменахте, са подложени на безпрецедентен натиск от страна на финансовите и други власти на САЩ и ЕС, разбира се, тази работа се извършва, но тя се извършва в дискретен режим", каза Песков пред репортери по време на конферентен разговор в четвъртък, съобщава Ройтерс.

"Ние работим много конструктивно с нашите партньори и интензивно, като отчитаме опасностите, произтичащи от този безпрецедентен натиск, който е в нарушение на всички ясни правила и норми на международните търговски и икономически отношения", добави той. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна