Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден пакет за финансова подкрепа срещу инфлацията в Кипър

Снимка: Ройтерс

Правителството на Кипър одобри днес нов, трети по ред пакет за финансова подкрепа на гражданите заради инфлацията и повишените разходи за живот. С две от приетите мерки се удължава срокът на действащи в момента облекчения, а три са новите решения за разширяване на социалното подпомагане.

Два месеца повече, до края на юни, държавата ще субсидира целево разходите за електроенергия, което ще ѝ струва 8 млн. евро. Мярката обхваща над 400 000 домакинства и 100 000 компании, обяви финансовият министър Макис Керавнос след извънредното заседание на кабинета.

До края на юни се удължава и прилагането на нулевата ставка на ДДС за основни стоки, като хляб, мляко, яйца, бебешки пелени, което трябваше да изтече в края на април. Стойността на тази подкрепа е 6 млн. евро.

На уязвими домакинства, самотни родители и семейства, които получават социални помощи, ще бъде предоставена компенсация под формата на целева еднократна подкрепа за трите следващи месеци.

Със 100 евро на месец се увеличава надбавката за около 28 000 пенсионери с ниски доходи.

Решенията на правителството за нови мерки бяха ускорени от реакциите на гражданите и натиск от партиите заради премахването на субсидията върху акциза за горивата от 1 април. Очаква се тяхното поскъпване да предизвика повишаване на цените и на други стоки.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна