Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза. 

Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление. 

Продължават ожесточените боеве в района на болница "Аш Шифа" в град Газа, като израелската армия съобщи, че досега е ликвидирала около 200 терористи.

Цивилните, пациентите и медицинските екипи са били отведени в алтернативни медицински заведения, уточняват от израелската армия.

Продължава обсадата и на други две болници - Ал Амал и Насър в южния град Хан Юнис. Израелските военни са задържали няколко десетки палестински екстремисти в района и открили скривалища с оръжия и експлозиви. В Рафах, на границата с Египет, при израелски въздушен удар са загинали осем души. 

На този фон израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че разгромът на "Хамас" е на "една ръка разстояние". В разговор с членове на американския Конгрес в Тел Авив той каза, че очаква победа до няколко седмици.

По-рано Нетаняху поиска от Белия дом нова среща за разговори около планираната сухопътна операция в Рафах, на която Вашингтон се противопоставя. Молбата за пренасрочване дойде след като Нетаняху отмени визитата на правителствена делегация във Вашингтон, заради въздържането на Съединените щати при гласуването на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за незабавното прекратяване на огъня в Газа.

"Решението ми да не изпратя делегация във Вашингтон след резолюцията беше послание към "Хамас" да не разчитат на международния натиск, защото няма да подейства. Надявам се да са го разбрали".

В същото време президентът на Палестинската автономия Махмудс Абас одобри новия кабинет, който ще встъпи в длъжност в неделя. Премиерът Мохамед Мустафа очерта като основен национален приоритет прекратяване на войната в Газа.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна