Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Президентът на Русия Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО.

Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил мнението си за войната срещу Украйна и за мира между различните етноси в Руската федерация. Също както преди нахлуването в Украйна през 2022 година, и сега Путин отрече с насмешка да планира да напада когото и да било:

"Това са пълни глупости. Възможността да нападнем други страни - Полша, Прибалтика... Чехите също ги плашат. Това е просто бълнуване".

Путин омаловажи предстоящите доставки на западни изтребители Ф-16 за Украйна, но отправи предупреждение към Запада:

"Това няма да промени ситуацията на бойното поле. Ще унищожаваме тези самолети, също както сега унищожаваме танковете, бронетранспортьорите и другата им техника. Ако Ф-16 излитат от летища в други страни, и те ще станат легитимни мишени. Където и да са".

Пред бойните пилоти Путин изрази и тревога от изказванията на т.нар. от него "ура-патриоти", че Русия била само за руснаците:

"190 етноса живеят на територията на Русия", отбеляза президентът. И стигна до извода, че страната ще се разпадне, ако се реализират подобни разрушителни идеи.

Броени часове по-късно двама от осемте задържани във връзка с терористичния акт в Подмосковието миналия петък обжалваха мерките си за неотклонение. Исроил Исломов и единият от синовете му - Аминчон - са от таджикски произход и са обвинени, че са помагали на атентаторите таджики.

Междувременно руският Следствен комитет обяви, че "в резултат от работата със задържаните терористи, изследването на иззетите от тях технически средства и анализа на сведенията за финансовите им операции "била доказана" връзката им с украинските националисти".

Следственият комитет съобщи още, че е задържан един човек, свързан с финансирането на терористите. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна