Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие. След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета.

Парламентът обсъди в остър тон опита на управляващите да прикрият отговорността на политически лица за железопътната катастрофа с 57 жертви. От „Сириза“ призоваха Мицотакис да подаде оставка и за ниския стандарт на живот на гърците. 

Според Евростат Гърция е най-бедната европейска страна след България. 

Лидерът на социалистите Андрулакис поиска лично обяснение от премиера за подслушване на телефона му от службите по сигурност без разрешение на прокуратурата. 

Неочаквано, докато течеше дебатът  в парламента, оставка подаде държавният министър Ставрос Папаставрос, без да се посочват причините за това.

От партията „Сириза“ настояват следващите избори да се проведат с международни наблюдатели, защото нямат доверие в правителството.

Въпреки че кабинетът оцеля, според коментарите вотът рязко ще намали доверието на избирателите към консерваторите на евроизборите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна