Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Атентатът в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Пламен Димитров
Снимка: БНТ

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД).

Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната. Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин терористите да не са свързани по някакъв начин с Украйна.

Това коментира пред БНР-Радио София Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Въпреки общата заплаха, видимо е, че няма сътрудничество на Русия със Запада дори по отношение борбата срещу тероризма.

"Путин се отнесе подигравателно към предупрежденията, въпреки, че западни посолства препоръчаха на своите сънародници там да бъдат внимателни заради възможни атентати. Казусът е поредно доказателство за дълбокия геополитически разлом в съвременния свят", изтъкна Димитров.

По думите му Русия винаги е била в полезрението на това крило на ИД. Всичко е въпрос на организация от страна на терористите. Понеже сега почти цялото внимание е насочено към фронта с Украйна, това отслабва силите за сигурност. Терористите гледат на ударят там, където имат шанс за успех. Освен това, в Русия има над 20 млн. мюсюлмани плюс хиляди гастербайтери и някои от тях са податливи на радикализация.

Потвърждаването на опасността, изразена в предупреждението от западните служби едва ли ще доведе до стопляне на отношенията на Русия.

Кремъл ще използва атентата като повод за генериране на провоенен импулс в страната, като фактор за сплотяване на обществото и за заставане зад президента. Целта е да се повлияе на психологическите нагласи при руснаците, защото може да се наложи нова мобилизация, каза още Пламен Димитров.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна