Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сарафов отказа да бъде изслушан в комисията за "Нотариуса"

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов няма да участва в заседанието на парламентарна комисия по случая "Нотариуса".

Сарафов е изпратил до председателя на комисията Никола Минчев писмо, в което изтъква, че от началото на мандата си е предприел действия по данните за ролята на Божанов в неправомерно въздействие върху магистрати.

Той допуска още, че е възможно резултатът от работата на Комисията да бъде поместен в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен до него. 

В този смисъл, според него, присъствието му на заседанието може да предизвика съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси и за това той отклонява поканата.

Депутатите очакваха от Сарафов да даде отговори на въпроси във връзка с данните за ролята на Божанов при оказването на неправомерни влияния в прокуратурата. Поканени за изслушване са и бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров. Гешев вече съобщи, че няма да присъства заради отдавна планирано пътуване в чужбина.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна