Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Галунов: Конституционната промяна за служебния кабинет е много лош експеримент

| Интервю
Тодор Галунов
Снимка: Фейсбук/Личен архив

Промяната в Конституцията отвори шанс служебният кабинет да се отдалечи значително от първоначалната идея в Основния закон за такова правителство и да вкара вътре повече политически лица.

Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов и добави, че какъвто и състав на кабинет да бъде предложен - ще бъде критикуван и от левите, и от десните, и от доскорошните партньори:

"Цялата тази конституционна промяна е много лош експеримент. ... Направена е доста набързо, доста непремислено и ще има по-скоро лош ефект. ... Отиваме в схема да има служебен кабинет, който да работи едновременно с парламента, отговорностите не са много ясни. Президентът сякаш е само церемониалмайстор на цялата процедура и нищо повече. 

Според политолога номинираният за служебен министър-председател Димитър Главчев трудно ще намери за служебни министри експерти, които да не бъдат припознавани политически:

"Ако се търсят министри, те ще бъдат от втория или третия ред на политическите партии, а не от първата линия. Това донякъде ще размие представата за експерта - политик и за политика само като такъв. Това някой път много трудно се разграничава". 

Да не се плашим от изборите, призова проф. Галунов и уточни, че изборите са най-хубавото нещо от демокрацията, но те трябва да се проведат по прозрачен и честен начин. 

"Бихме имали конституционна криза, ако всички от списъка за възможни служебни премиери бяха отказали. ... Предишният вариант за служебно правителство беше по-добър", коментира още той.

Интервюто на Георги Марков с проф. Тодор Галунов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна