Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата книга на Боян Крачолов "Трактат за кихането и няколко неразположения"

Боян Крачолов

В сборника с разкази "Трактат за кихането и няколко неразположения" на Боян Крачолов читателят ще срещне истории за неуспешни (но и няколко успешни) любови; за тяло, което прави каквото си иска, без да го е грижа за притежателя му; за нестабилни спомени; за дявол-бръснар; за страстта, до която може лятната жега да доведе един нищо неподозиращ човек; за самотата, която се катери по чуждите палатки, както и много други.

Всички те описват неразположения от всякакъв вид, род и характер. И по тази причина разказите са насочени най-вече към онзи човек, който се усеща непринадлежен. Който не може да се побере нито в света си, нито във времето си, в спомените или в любовите си. И който въпреки всичко вярва, че един ден ще намери нещо, което да нарече свой дом.

Боян Крачолов е театрален режисьор и автор на сборник с разкази "Църква от сънища" (2017). През същата година получава наградата АСКЕЕР за изгряваща звезда, заедно с Иван Николов и Димитър Крумов. Негови постановки са "Невидимите градове", "Това НЕ е Хамлет", "Мишеловката", "Монетата", "Анархо-клоунада", "Парче от монолог/Не аз", "Леонс и Лена", "Нирвана" и др. През 2021 г. отново е номиниран за наградата, този път в категория "Драматургия" за неговата пиеса "Монетата". Тази година Боян е с награда ИКАР 2024 за режисура – за спектакъла "Петрови в грипа и около него" по Алексей Салников.

Премиерата на "Трактат за кихането и няколко неразположения" е на 4 април, 18.30 часа, ул. "Върбица" 8, с участието на Боян Крачолов, Иван Николов и Димитър Крумов.

Чуйте повече за книгата в звуковия файл.

Снимки – Издателство НИКЕ и личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна