Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три кораба се връщат в Кипър, без да са разтоварили помощта си за палестинците в Газа

Товарен кораб (вдясно) и кораб на "Отворени ръце", натоварени с 240 тона храни, преди да отплават от кипърското пристанище Ларнака в събота, 30 март 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Морският хуманитарен коридор от Кипър за Газа ще продължи да работи, заяви днес президентът Никос Христодулидис след трагичния инцидент с гибелта на 7 хуманитарни работници в анклава.

В същото време от външното министерство съобщиха, че трите кораба от втората мисия се връщат в Ларнака с около 240 тона неразтоварени помощи, след като организацията "Световна централна кухня", чиито членове са загиналите, преустанови дейността си в района.

Правителството на Кипър категорично осъди израелския удар срещу благотворителната организация в Газа като нарушаване на международното право за защита на хуманитарните работници. То увери, че страната ще продължи да подпомага цивилното население в анклава.

"Трагичните събития не трябва да ни обезсърчават и трябва да удвоим усилията си, за да предоставим повече помощ, тъй като нуждите драстично ескалират“, подчерта президентът Никос Христодулидис по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола днес в Ларнака.

Двамата посетиха съвместния координационен център за спасителните операции в крайбрежния град, който е начална точка на морския спасителен мост, където Роберта Мецола бе информирана за работата по него.

Организацията "Световна централна кухня" е ключов участник в реализацията на кипърската иницатива "Амалтия" за доставка на хуманитарна помощ за Газа по море – от събирането на пратката до разтоварването й в Газа.

Преди израелския удар върху екипа й обаче тя успя да разтовари само около 100 тона от втората хуманитарна мисия, която отплава от острова в събота следобед и пристигна в анклава в понеделник вечерта. Останалите около 240 тона, най-вече храни, се връщат в Ларнака след като организацията преустанови от днес операциите си заради гибелта на своите доброволци.

Точният ефект от спирането на дейността й в анклава върху морския коридор предстои да се оцени, посочи външният министър Константинос Комбос. Той съобщи, че кипърските власти са в контакт с хуманитарната организация, Израел, Обединените арабски емирства и САЩ. 

Ще бъдат преразгледани протоколите за сигурност и ще се вземат предвид всички условия за безопасност, свързани с морския коридор, посочиха от правителството.

Коментирайки атаката срещу хуманитарния конвой, председателят на Европарламента Роберта Мецола заяви, че трябва да продължи оказването на натиск върху всички участници в региона за прекратяване на огъня.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна