Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на продажбите на дребно в ЕС през февруари, но при добър растеж в България

Евростат

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се понижиха през февруари 2024 г. след слаб растеж и стагнация в началото на годината, показват данни на Евростат.

Според официалната европейска статистика, продажбите на дребно в България обаче се повишиха стабилно за втори пореден месец.

През февруари продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 0,5% спрямо тяхната стагнация през януари, а в целия Европейския съюз се свиха с 0,4% след повишение с 0,2% през първия месец на годината.

Понижени беше отчетено както при продажбите на хранителни стоки (с 0,4% в еврозоната и с 0,5% в целия ЕС), така и при продажбите на автомобилни горива (съответно с 1,4% и с 0,9%) и при продажбите на нехранителни стоки (съответно с 0,2%  и с 0,1%).

Най-солиден спад на продажбите на дребно беше отчетен в Германия (с цели 1,9%), Белгия (с 1,8%)  и Кипър (с 1,1%), докато най-добро увеличение на търговията на дребно беше регистрирано в Полша (повишение с 1,4%), Хърватия (с 1,2%), Естония (с 1,0%) и в Словакия и България (повишения с по 0,9%).

Спрямо година по-рано продажбите на дребно се понижават през февруари за пореден месец, като в еврозоната те се свиха с 0,7%, а в целия ЕС - с 0,2% след спад съответно с 0,9%  и с 0,6% през януари 2024 г.

Продажбите на дребно в България нараснаха през февруари 2024 г. с 0,9% след растеж с 0,8% през януари, повишавайки се за пети от последните шест месеца и отбелязвайки едно от най-добрите повишения в рамките на Европейския съюз.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно в нашата страна нараснаха през февруари с 3,1% след понижение с 0,1% през януари, като това беше първото свиване на търговията на дребно в нашата страна на годишна база от април 2023 г. насам.

По-солиден растеж при продажбите на дребно през февруари беше регистриран единствено в Хърватия (с 9,2%), Румъния (с 8,7%), Люксембург (с 6,9%) и Словакия (с 4,3%), докато най-солиден спад на годишна база беше отчетен в Белгия (понижение с 6,8%), Словения (с 5,6%) и Финландия (с 3,7%).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна