Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция е изгонила китайска журналистка заради опасения за националната си сигурност

Снимка: Ройтерс

Шведските власти наредиха експулсирането на китайска журналистка заради това, че "представлява сериозна заплаха за националната сигурност", предаде Ройтерс, позовавайки се на адвоката ѝ.

57-годишната журналистка живее в скандинавската страна от почти 20 г. и отрича всички обвинения.

Адвокатът Леутрим Кадриу не уточни името на жената, нито дали вече е напуснала страната. Той посочи, че не може да навлиза в детайли по обвиненията, тъй като засягат националната сигурност и са конфиденциални.

"Оценката, че клиентката ми може да представлява сериозна заплаха за националната сигурност е съгласувана от Агенцията по миграция, миграционна съд и правителството", каза той.

Според обществената медия SVT жената е публикувала статии на сайта си и е получавала плащания, свързани със статиите, от китайското посолство в Стокхолм.

Тя е била и домакин на китайски правителствени и бизнес делегации на визита в Швеция и се е опитвала да организира срещи с шведски официални лица.

Според SVT жената е била задържана през октомври и миграционната агенция е решила скоро след това да я експулсира. Решението е било подкрепено от съда, а миналата седмица и от правителството.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна