Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да насърчим младите да гласуват? Отговарят българските евродепутати

Изглед към сградите на Европарламента в Брюксел.
Снимка: Европейски парламент

Около 370 млн. европейци ще изберат 720 евродепутати на изборите между 6 и 9 юни (в България – на 9 юни). При постоянен спад на избирателната активност от първия вот за Европейски парламент през 1979 г. на последните евроизбори през 2019 г. беше отбелязан ръст – над 50 на сто от гласоподавателите взеха участие. (Макар че в България спадът продължава).

Сега много политици на Стария континент се надяват да увеличат активността на гражданите на предстоящите избори. И да засилят интереса на младите хора към демократичния процес. Някои държави членки дори понижиха възрастта, на която гражданите и могат да гласуват.

Според проучване на Евробарометър по поръчка на Европейския парламент ръстът в активността на последния вот е до голяма степен заради участието на млади хора. Изследването показва, че избирателната активност се е увеличила с 14% при тези под 25 г. и с 12 на сто във възрастовата група 25-39 г.

Как да насърчим младите българи да гласуват на предстоящите евроизбори? С този и с други въпроси БНР се обърна към българските евродепутати. Ето какво ни споделиха те.

Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

"Ако трябва да намеря едно изречение, с което да се обърна към младите българи, може би това ще е следното послание - Нека, вместо да се установяваме "на Запад", заедно да направим България по-хубаво място за живеене с помощта на ЕС. Да не изоставяме родителите и приятелите си тук. Европейските избори ни дават тази сила. Стига да изберем представители в Брюксел, които не са там като награда за партийно послушание, а вършат работа. Преговарят, търсят съмишленици и съюзници, за да защитават българските позиции и интереси. Това е напълно възможно".

Елена Йончева/ЕП

"За пет години в Европейския парламент разбрах, че Европейският съюз има много по-голямо влияние върху процесите у нас, отколкото предполагаме. Нека не подценяваме значението на това кого изпращаме там - трябва да са способни, амбициозни, енергични и отговорни европейски депутати. България има 17 места от над 700 и това може би изглежда незначително, но не е ключово за начина, по който функционира Европейският парламент. Хърватия, например, има 12 европейски депутати, Словакия и Дания имат по 14, Австрия - 18, а Малта, чийто представител е председателят на Европейския парламент Роберта Мецола - има шест", коментира още Елена Йончева, която обобщи 5-годишния си мандат в ЕП:

"За тези пет години успях да насоча вниманието на Европейския парламент към политическите процеси в България, а това не беше никак лесно. Усилията ми предизвикаха Брюксел да разгледа в дълбочина начина, по който се спазват законите в България".

Емил Радев от групата на Европейската народна партия:

"Изключително важно е младите хора да не приемат демокрацията и членството ни в ЕС за даденост – те са колективно европейско постижение, което трябва да отстояваме всеки ден, и българските граждани не са просто наблюдатели на процесите, а равностойни участници. Популизмът, който сее евроскептицизъм, е опасен за бъдещето на Европа! Достатъчно е да се запитаме дали искаме България да има силен глас в един проспериращ съюз, да пресичаме свободно границите, да можем да учим и работим навсякъде в ЕС".

Емил Радев/ЕП

"Глобалните предизвикателства, с които се сблъскахме през настоящия мандат на Европейския парламент – война, пандемия, енергийни и икономически сътресения, миграционен натиск, климатични промени, интензивна цифрова трансформация, трансгранични престъпления, агресивна дезинформация, ни налагат да действаме заедно, вместо се спасяваме поединично, да реагираме изпреварващо, още по-координирано и ефективно, за да сме устойчиви при кризи", подчерта Емил Радев и допълни:

"И като юрист, и чрез дейността си в ЕП оставам убеден в необходимостта да подобряваме общоевропейската правна рамка, защото тя дава на държавите членки правилата и процедурите, които гарантират модернизация без риск, ускорен растеж в една динамична среда, но не и за сметка на така важните за обществото ни справедливост, сигурност, прозрачност".

Илхан Кючюк от групата "Обнови Европа":

"Всеки член на Европейския парламент от България може да изиграе решаваща роля в насърчаването на младите хора да гласуват на европейските избори като приеме конкретни стратегии, съобразени с българския контекст. За мен насърчаването на младите хора да гласуват на европейските избори включва справяне с техните опасения, подчертаване на важността на техния глас и правене на процеса на гласуване по-достъпен и ангажиращ. Прякото въздействие на европейските избори върху въпроси, които имат значение за младите хора, като образование, заетост, изменение на климата и цифровизация, както и фактът, че техният вот може да формира политики, които пряко засягат тяхното бъдеще, трябва да бъдат дебело подчертани".

Илхан Кючюк/ЕП

"Бидейки в края на втория си мандат като член на Европейския парламент, смело мога да кажа, че насърчаването на младите хора да гледат на гласуването като на начин за активно участие в демокрацията и да допринесат за оформянето на бъдещето на ЕС, е сред основните задачи, които всеки един представител в ЕП има. Урокът е, че обръщайки внимание на скептицизма или опасенията, които младите хора може да имат относно политическия процес, и обяснявайки им плюсовете на членството ни в ЕС, ние можем да постигнем много по-голям успех, отколкото пренебрегвайки ги", каза Илхан Кючюк.

Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

"Европейските избори са особено важни именно за младите хора, защото те определят бъдещето на нашия континент. При срещите ми с ученици от последните класове в последните седмици виждам, че много от тях са наясно колко важни са решенията на Европейския парламент. На практика над 70% от законодателството, което се приема у нас е следствие на правилата, регулациите, законите, които се гласуват в ЕП".

Петър Витанов/ЕП

"Не е маловажно какви хора отиват в Европейския парламент. А примерите как решенията там се отнасят съвсем пряко и до живота ни тук са много и съвсем реални. Ще дам само някои от последните решения, свързани с изкуствения интелект, който със сигурност ще промени пазара на труда и нашето съвсем близко бъдеще, определянето на минималната работна заплата, Зелената сделка, която трябва да даде отговор на климатичните промени, дори правилата за шофьорските книжки, които стават еднакви за целия ЕС. Що се отнася до младите хора те имат възможност да пътуват и да учат в различни държави дори заради програмата Еразъм. Това беше невъзможно за техните родители", припомни Петър Витанов и посочи:

"В Европейския парламент видях, че нашият Съюз може да функционира на моменти трудно, но на този етап, както казват и много известни политици, не е измислено нещо по-добро.

За тези пет години видях, че е възможно представителите на различните политически семейства да постигат компромиси след дълги преговори. Че законите, които движат Съюза, се изработват трудно, след внимателен анализ и много работа от различни институции и взимане на решения на различни нива. В края на моя мандат получих висока оценка от независима агенция за анализ на работата на Европейския парламент, която ме нареди сред най-влиятелните евродепутати. Това е важна индикация, че българските представители в ЕП могат да са активни и с работата си да участват активно в изработването на законодателството на ЕС".

Цветелина Пенкова от групата Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

"Да гласуваш на европейските избори означава да определяш на бъдещето на европейската демокрация и законите на ЕС. Европейският парламент приема законодателства, които засягат всички ни - от най-големите държави до най-малките, през стартиращите предприятия, които дават шанс за развитие на младите таланти и предприемачи с иновативни идеи и проекти".

Цветелина Пенкова/ЕП

"Като евродепутат работя за по-чисти производства в Европа, стабилна и сигурна енергетика, признаване на ядрената енергетика за зелена и устойчива, благоприятна среда за старт-ъпите, връщане на производства в България и ЕС, защита на лични данни онлайн и други", уточни Цветелина Пенкова, която сподели за изтичащия си мандат в ЕП:

"През последните 5 години разбрах, че България, чрез нас като членове на Европейския парламент, може да играе ключова роля в определянето и изпълнението на важните политики на Съюза.  Ключът е човек да остане практичен,  отговорен и обективен по въпросите, засягащи от една страна ЕС, а от друга - българското общество".



Снимки: Европейски парламент

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна