Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ромео и Жулиета" – мултимедия, водни сцени и много любов, премиерно в петък

Мултимедия, водни сцени и много любов ще видят зрителите в най-новата постановка на бургаския драматичен театър – „Ромео и Жулиета“. Режисьорът Лилия Абаджиева посвещава спектакъла в памет на директора Борислав Чакринов, който е бил и неин учител. Именно той я е поканил да постави шекспировата пиеса на бургаска сцена. Нейната първа интерпретация, поставена на сцената на Народния театър преди много години е обиколила почти целия свят. 


"Шекспир винаги ме е привличал с тази възможност, която ми дава, да гледам на театъра като превъзбуда от играта. За мен играта театър е нещо велико. За мен репетицията е левитация. Не мога да си представя живота си без играта театър", коментира Лилия Абаджиева.

Колонада от арки и вода на сцената преди финала на спектакъла ще допринесат за по-живото въздействие върху публиката. Сценографията и костюмите са дело на Васил Абаджиев. В главната роля на Жулиета влиза младата актриса Анна Кошко.  


Научих много неща, намерих много нови неща в себе си неща, които не знаех, че имам, че мога и беше изключително интересен процес за мен. Нещо ново и голямо предизвикателство. Много се надявам да се усети тази любов, която сме вложили в този спектакъл и някак си да заразим публиката с нея", сподели Анна Кошко.

Премиерно „Ромео и Жулиета“ ще бъде представен този петък на 12-ти април на сцената на бургаския драматичен театър. Режисьорът Лилия Абаджиева, която вече е част от състава на театъра има и други интересни театрални планове. С Борислав Чакринов са обсъждали идеята да постави една от емблематичните пиеси на драматурга Самюъл Бекет - "В очакване на Годо".

Припомняме, че режисьорът Богдан Петканин пое ръководството на бургаския драматичен театър след Борислав Чакринв. Те бяха близки и той постепенно го подготвяше за тази му роля, сподели още Лилия Абаджиева. Мисля, че той ще направи така, че „Адриана Будевска“, като театър да има своето място на театралната карта на България.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна