Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна стъпка в усилията на Кипър да убеди ЕС да преоцени статута на Сирия, за да може мигранти да се връщат там

Алепо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър и Чехия ще организират съвместна група в Сирия, която да установи реалните факти с цел определянето на райони в нея като безопасни, съобщиха от вътрешното министерство в Никозия. Постигната договореност между вътрешните министри на двете страни е част от усилията на Никозия да убеди ЕС да преоцени статута на Сирия, като даде по този начин възможност за връщане обратно на мигранти от нея.

Министрите на Дания и Чехия, отговарящи за миграцията, подкрепят искането на кипърското правителство на ниво ЕС да се разгледа действителната ситуация в Сирия, стана ясно след разговорите на кипърския вътрешен министър Константинос Йоану с тях вчера и днес.

Освен обявяването на конкретни райони в Сирия за безопасни, Никозия предлага да се определят строги критерии, по които ще бъдат разглеждани молбите на сирийци, търсещи убежище, и ще бъдат отхвърляни неотговарящите на критериите.

Дания и Чехия са отговорили положително и на инициативата на Кипър да се създаде група с участието на държави-членки, която да изготви официален съвместен документ за миграцията, с акцент върху сирийския въпрос. Той ще бъде представен на Европейската комисия като база за започване на дискусията в нея.

Пактът за миграцията и убежището, гласуван от Европейския парламент в сряда, е „положително развитие“, заяви днес президентът Никос Христодулидис. Той обаче подчерта искането на Кипър преместването на търсещите убежище в други страни-членки да е задължително, а не доброволно.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна