Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Силвия Георгиева
Снимка: НСОРБ

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от децентрализация и по-голяма автономност на общините.

Пред Радио София Силвия Георгиева - изпълнителен директор на НСОРБ обясни, чеса водили разговори по темата с няколко правителства и с всички парламентарно представени партии.

„Крайно време е и в България местната власт да получава част от приходите от данъка върху доходите на физическите лица и данък печалба, т.е. част от тези приходи да остават на място в общината, в която са произведени, а не да влизат директно в централния бюджет“, каза Георгиева.

По думите й, България е единствената държава в Европейския съюз, в която общините не получават част от тези преки данъци.

„Ние дълги години работим за промяна на тази ситуация, тъй като България бидейки единствената държава-членка, която не споделя преките данъци с общините, е най-централизираната държава“, уточни Силвия Георгиева.

Тя добави, че около 70% от парите на общините идват от субсидии и от централния бюджет и зависят от решенията на правителството, което и да е то. Едва 30% от средствата общините си осигуряват от данъчни и неданъчни приходи, докато средноевропейското съотношение е 50% на 50%, а в някои държави достига и до 40% на 60%.

„Тази реформа трябва да се случи“, категорична е Силвия Георгиева.

Тя изтъкна, че проектът е приключил с няколко много важни препоръки и пътна карта, която би следвало да се реализира в следващите две години.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна