Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху към Великобритания и Германия: Вземаме самостоятелно решенията за сигурността си

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Израел взима самостоятелно решенията за своята сигурност". Това подчерта израелският премиер Нетаняху Бенямин Нетаняху след разговори с гостуващите външни министри на Великобритания и Германия.

"Благодаря за подкрепата след иранската атака", каза премиерът Нетаняху на външните министри на Великобритания и Германия, но подчерта:

"Искам да бъде ясно - ние ще вземем нашите решения, а държавата Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити".

Нетаняху не даде повече подробности за отговора на Израел на първото иранско нападение над израелска територия. Но опасенията, че той може да предизвика разрастване на военния конфликт, принудиха германския външен министър Аналена Бербок да предупреди:

"Всички трябва да бъдат разумни. Не призовавам към отстъпление, а към разумно въздържане, което е силната позиция в тази ситуация", заяви Бербок и допълни, че не трябва да се позволява на Близкия изток да изпадне в ситуация, чийто изход е напълно непредсказуем.

"Сега идвам от срещи с външните министри на Великобритания и Германия. Снощи разговарях с британския премиер Риши Сунак, а скоро ще говоря и с други лидери. Благодаря на нашите приятели за подкрепата им в защитата на Израел и това го казвам, както подкрепа на думи, така и подкрепа на действия. Те също имат всякакви предложения и съвети, оценявам го, благодаря на външните министри на Германия и Великобритания за тяхната подкрепа в сряда, но каза, че Израел ще вземе собствени решения относно своята сигурност. Искам да стане ясно - ние ще вземаме нашите собствени решения и Държавата Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити“, каза Нетаняху според изявление, разпространено от неговия офис. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че атаката на Иран срещу Израел е последният сигнал за намерение на "нова лига от авторитаристи", споменавайки също Русия и Северна Корея.

Говорейки на конференция за отбраната и сигурността в Брюксел, тя добави, че тази лига работи за разкъсване на международния ред, основан на правила, и за разтягане на демокрациите до точка на счупване.

Германският външен министър Аналена Бербок каза, че е дала ясно да се разбере по време на разговори в Израел с премиера Бенямин Нетаняху и други, че

"Сега всички трябва да действат разумно и отговорно", каза Бербок преди да замине за Израел в сряда за среща на Групата на седемте (Г-7), която според нея ще обсъди санкциите срещу Иран. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна