Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 години затвор грозят задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Снимка: Patriarshia.bg

Привлечен е като обвиняем 37-годишният мъж, който беше задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит. 

Това обяви говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев: 

"Наблюдаващият прокурор е постановил и задържането на лицето до 72 часа с оглед внасяне на искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Мярката ще бъде разгледана от Софийския районен съд още в утрешния ден, след като наблюдаващият прокурор я внесе. Обвинението е за това, че на 15 април около 23:30 ч. извършителят е осквернил гроба на православен духовник Неофит Български, като е изтръгнал дървения кръст, разклащайки го няколко пъти. За това деяние се предвижда лишаване от свобода за срок от 3 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева". 

Той уточни, че ще бъде изготвена и съдебно-психиатрична експертиза на задържания, който води скитнически начин на живот. За деянието "оскверняване на гроб на покойник" се предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 3 години или пробация. 

Заместник-началникът на Първо районно управление комисар Георги Гечев каза, че сигналът е получен вчера рано сутринта на спешния телефон 112. Няколко часа по-късно мъжът е задържан в района на НДК, като не е оказал съпротива. Той не е известен на МВР до момента:

"Вчера около 08:00 ч. сутринта е получен сигнал, че е осквернен гробът на патриарх Неофит. Незабавно са предприети издирвателни действия от СДВР и след 4-5 часа е задържан 37-годишен мъж, неизвестен на полицията досега. Той води скитнически начин на живот. Същият видимо има някакви психични отклонения. Молбата ми е тук всички институции, освен ние и прокуратурата и Министерство на здравеопазването, да работим взаимно тясно, за да можем по-бързо да отреагираме на такива лица, които са видимо опасни за себе си и за околните. Материалите веднага се докладвани на Софийска районна прокуратура". 
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна