Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво казаха европейските лидери преди срещата си

Александър де Кро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Моята позиция е, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран трябва да бъде санкциониран", заяви на влизане на заседанието на европейските лидери белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Една от темите на вниманието на ръководителите ще бъде налагане на санкции на персийската страна заради атаките й срещу Израел през уикенда.

"Трябва да дадем много ясен знак, че този тип нападения са недопустими и няма да минат безнаказано от наша страна", бе категоричен белгийският министър-председател. 

По повод дезинформацията от страна на Русия той каза, че има сериозни твърдения за опит от нейна страна да повлияе на нашите демокрации:

"Трябва ясно да покажем, че ще направим всичко, за да ги защитим", заяви той и посочи един от начините как да стане това:

"Разглеждаме възможностите някои институции като европейската прокуратура да получи по-широк мандат, за да се бори срещу дезинформационните кампании".

Президентът на Литва Гитанас Науседа припомни, че Украйна се нуждае спешно от военна помощ:

"Обезпокоен съм, че губим фокуса върху Украйна. Наистина е жалко, че вземаме решения, но не ги изпълняваме. И на първо място, трябва да празнуваме времето, когато осъществяваме доставките на оръжия, а не когато вземаме решения, защото понякога времето между двата процеса отнема няколко и повече месеца".

Берлин изпрати трета система "Пейтриът" на Украйна в събота и сега останалите европейски ръководители също трябва да ѝ изпратят работещи ПВО системи, каза германският канцлер Олаф Шолц. Той заяви, че скоростта на доставките е от ключово значение.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна