Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС: Налагаме допълнителни санкции срещу Иран

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"ЕС ще предприеме допълнителни санкции срещу Иран". Това се казва в заключенията на лидерите от срещата им на върха в Брюксел по повод събитията в Близкия изток. Те приеха и заключения за Украйна и отношенията с Турция. 

"Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. На въпрос какви точно ще бъдат те, той отговори:

"Идеята е да поставим на прицел фирмите, които произвеждат дронове и ракети. Но разчитаме на Съвета на ЕС да ни осигури повече информация".

Лидерите изразяват силна подкрепа за Ливан, остават ангажирани към държавата, в т.ч. и за укрепването на нейните въоръжени сили, се казва в заключенията. Мишел поясни, че ще се работи срещу Иран в тясно сътрудничество с партньорите от региона.

"Иран е заплаха не само за Израел, а за стабилността на целия регион. И това стана много ясно, когато реши да предприеме атаката срещу Израел преди няколко дни. Затова ангажимента със страните от региона е от фундаментално значение. Трябва да изолираме Иран. Ще наложим санкции и ще действаме в тясно сътрудничество с партньорите", заяви Мишел.

Той каза, че доставките на ПВО системи за Украйна са въпрос не на месеци, а на дни и седмици. И определи руската намеса в ЕС като предизвикателство  за всички демократични институции и заяви, че трябва повече сътрудничество за борба с нея на ниво ЕС и между страните-членки.

Днес лидерите ще разискват икономически теми, сред които конкурентоспособност, вътрешен пазар, стратегически дневен ред.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна