Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кампания по почистване в община Радомир

Снимка: Fb/Община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане, образователна кампания по отношение на разделно събиране на отпадъци, рециклиране и повишаване на информираността сред населението по всички теми, които касаят опазването на околната среда. Подробности разказа кметът на Община Радомир Кирил Стоев.

"Името на кампанията е "Община без отпадъци". Целта да бъде реализирана тази общомащабна кампания е да почистим населените места от отпадъци, които са причинени и произведени от човека. Разговаряхме с всеки един от кметовете по населени места да дадат предложения кои са най-замърсените територии на всяко едно от тях, плюс ако има нерегламентирани сметища. Идеята ни е да се насочим точно към тези места, за да бъдат почистени. Като информационна кампания до момента има пуснати съобщения, направена е и група, както и формуляр, с който хората ще се запознаят през фейсбук страницата. С този формуляр всеки може да си подаде данните, за да може да бъде включен към организацията по места", каза той.

До момента записаните са около 400 души за града и селата, а нерегламентираните сметища са около 40 на брой. Стоев отбеляза, че общината разработва нов план, който е за управление на отпадъците, като идеята е едрогабаритните и строителните отпадъци да могат да бъдат събирани, извозвани и депонирани на подходящите за целта места. От няколко месеца има подписан договор с такова депо, което се намира на територията на бивша мина за открит въгледобив.  

Снимката е илюстративна

"Основният замърсител е човекът и искам с екипа на общината да се опитаме да превъзпитаме населението да не си изхвърля отпадъците в околната среда. И по възможност с ангажираността и доброволческия труд, който всеки един от участниците в кампанията ще извърши да остане диря поне в неговото съзнание, че след като един отпадък е изхвърлен, трябва някой да извърши определено количество труд, за да бъде след това събран", каза Стоев.

По думите му идеята е освен почистването, да има и превантивна мярка от последващо замърсяване. Как се въвличат в инициативата и най-малките жители?

"Нашата идея е да започнем от най-малките, тъй като възпитаме ли нашите деца да пазят чистота, те ще могат да възпитат и родителите, които не спазват всички норми и закони свързани с опазването на околната среда. Този пример го има в редица държави, като идеята се заражда в далечна Португалия, тъй като в началото на 90-те години страната е била доста силно замърсена. След провеждане на обучения при подрастващи и деца в детски градини, децата започват да възпитават своите родители", отбеляза Стоев.

Той посочи, че към общината има 15 проекта за изграждане на кътчета за отдих. Има и идея изграждане на зелена алея на спорта в парка на гр. Радомир. Ако времето за почистването не стигне, или прогнозата е неблагоприятна, кампанията ще продължи и през следващата седмица. От момента на обявяването й в доста от населените места, както и в самия град се извършват малки инициативи по почистване.

"Доброто е заразно. Когато се види, че някой извършва полезна дейност, която е за обществото към него се присъединяват и други доброволци, като накрая те реално се мултиплицират", заяви Стоев.  

Предвижда се кампанията да продължи до 27 септември.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна