Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските шахматистки започват участие в европейското първенство

Антоанета Стефанова изтегли да играе с черните фигури в първия кръг.
Снимка: European Chess Union

Жребият за 24-ото европейско първенство по шахмат за жени беше изтеглен преди минути в Родос, Гърция. Първият кръг е днес от 15 часа наше време.

България е с шест представителки в турнира, който ще протече в 10 кръга. Четири от тях спечелиха златните медали миналата година на отборното първенство в Будва. Това са Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

Европейската шампионка от 2002 година Антоанета Стефанова на връх рожедния си ден ще играе с черните фигури срещу представителката на Азербайджан Аян Алахвердиева.

Виктория Радева е с белите срещу германката Дора Пеглау. Пловдивчанката е преживаля огромен стрес заради проблеми при кацането в Родос вчера, но за щастие всичко е завършило благополучно.

Останалите ни шахматистки ще играят с черните фигури на старта в Родос. Гергана Пейчева ще срещне грузинката Мариами Яниашвили.

Деветата от миналото европейско първенство Надя Тончева сяда зад дъската за двубой с представителката на домакините Магдалини Михаилиду.

Белослава Кръстева играе срещу испанката Есмералда Руис, а Петя Караиванова среща Адела Великич от Сърбия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени