Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. 

А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда долара изпраща "силно послание" към враговете. 

В очакване на приемането на законопроекта администрацията на Байдън е подготвила първата пратка военна помощ за Украйна на стойност около 1 милиард долара, който ще бъде изпратен още тази седмица. Тя включва артилерийски снаряди, боеприпаси за противовъздушна отбрана и бронирани превозни средства. Оръжията и оборудването ще бъдат взети от съществуващите запаси в САЩ и Европа. В първи коментари военни експерти от Украйна заявиха, че възобновяването на доставките на американско оръжие ще позволи на украинските въоръжени сили да стабилизират фронтовата линия и да натрупат ресурси за нов опит за мащабно контранастъпление, предава УНИАН.

През изминалата нощ Русия отново подложи на ракетен обстрел източния украински град Харков.

Кметът Игор Терехов съобщи за двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради. В Одеса също са се чули силни експлозии. Градът е атакуван с крилати ракети, съобщават местните канали в приложението Телеграм. В някои части на града жителите останаха без ток. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна