Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев. Причината - депутатският имунитет на Славов.

Делото беше заведено след изказване на Славов по повод така наречения казус "Нотариуса", от което Гешев твърди, че се е почувствал оклеветен. То започна, докато Славов беше министър, т.е. нямаше имунитет. След като кабинетът "Денков" беше сменен от кабинета "Главчев", той декларира изрично до Софийски районен съд желанието си въпреки депутатския имунитет да продължи да се разглежда казусът. Оказа се обаче, че поне според този съдебен състав това не може да стане.

Стана ясно, че, ако при наказателните дела има процедура, при която главният прокурор иска имунитета на депутат, разследваното лице или се отказва доброволно, или взима решения от Народното събрание, то по тези дела, които са от наказателно-частен характер, няма специално описана процедура. 

Има различни мнения на юристите, така че въпросът остава отворен и отново висящ какво се случва с такива дела срещу хора с имунитет.

От решението по това дело става ясно, че перспективата по това дело ще е функция на това дали Атанас Славов ще стане депутат и в следващото Народно събрание, или не. Ако не стане, делото ще може да продължи. Ако стане, ще продължи да се отлага заради имунитета му, като не е изключено в този продължителен период от време да се стигне и до изтичане на давността.

След като стана ясно, че ще отнеме време да докаже, че е бил оклеветен Атанас Славов, Иван Гешев, силно афектиран, обобщи, че политиците се крият зад своите имунитети и че е бил прав, когато е казал, че в "парламента има политически боклук".

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна