Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Отлагането на либерализацията за бита спасява „Марица изток“ за още 12 месеца

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Нанев

Бившият народен представител и експерт в областта на енергетиката Георги Кадиев подкрепи готвеното отлагане на либерализацията на пазара на ток за битовите абонати. Решение за това се очаква депутатите да вземат на утрешно парламентарно заседание. То ще бъде съпътствано от масов протест на синдикати и заети във въглищната индустрия у нас. Според Кадиев отлагането на либерализацията е най-бързото и правилно решение в създалата се ситуация, което ще осигури още 12 месеца работа на комплекс „Марица изток“. По този начин Националната електрическа компания ще продължи да изкупува тока, произведен от топлоцентралите.

Георги Кадиев обърна внимание, че готвеното отлагане не представлява съществена промяна за бита, тъй като така или иначе законодателят е определил субсидираната цена да се запази до 1 юли 2026г.. „В този случай преходният период просто ще бъде скъсен с една година“, отбеляза Кадиев. Той подчерта, че при отлагане на либерализацията на пазара на тока с още една година България почти сигурно ще загуби втория транш от 1,5млрд.лв. по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

България остава последната страна с регулирани цени за бита от всички 27 членки на ЕС. През 2020г. реформата беше извършена и от съседна Румъния.

Правилно ли и този път политиците ще изберат  решението – да отложат промените? Коментар по темата на бившия народен представител и специалист по енергийни въпроси Георги Кадиев. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна