Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процесът по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. 

Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Предложените промени целят да оптимизират процеса по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Основните промени се отнасят до дългосрочната и краткосрочната сезонна заетост. Единият от вносителите на закона - Маноил Манев, посочи, че се намалява срока за кореспонденцията между администрациите:

"Намаляваме сроковете за административните процедури, същевременно даваме възможност за така желаната от всички в браншовете 180-дневна виза и - за мен най-голямото постижение - да може тази виза да бъде продължавана от територията на България.Тази промяна ще се отрази за туристическия бранш най-вече, но и за други случаи".

Маноил Манев изрази надежда в четвъртък законопроектът да мине на две четения, за да може още през този летен сезон туристическия бизнес да се възползва от промените. 

Министърът на туризма Евтим Милошев, който присъства на извънредното заседание на комисията, коментира:

"Приемането на този закон би било знак как народното представителство подкрепя работодателите. Това е въпрос, който е наболял от доста години и ако този закон бъде приет в оставащите два дни, това би било сериозен успех". 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна