Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Снимка: БГНЕС

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията, както и системите за сигурност, които са важни за разполагането на новите изтребители Ф-16. 
Очаква се първите две машини да бъдат предадени на България в края на тази година, но те ще са за обучение на пилотите ни в САЩ. 

Три от машините трябва да са в България до края на първото тримесечие на 2025 г. А всичките осем - до края на 2025-а. Докладът за отбраната отчете обаче проблеми по ремонта за авиобазата, която трябва да ги приеме – новата писта се наводнява и трябва да се поправи, има забавяния и на други съоръжения. 

Самото министерство предупреди, че ако ремонтите не са готови в срок, ще се наложи новите Ф-16 да стоят извън България, но срещу заплащане. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна