Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Димитър Манолов
Снимка: БТА

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни:

"Можеше да не се налага да я отлагат, просто да не бяха я въвеждали. Второ, не съм сигурен дали тази 1 година ще стигне. Така ще работим – "на парче", защото около с което сега се занимаваме, е работа на парче. Как ще действаме? Ще продължаваме да се борим да въведем нещата в някакъв нормален вид, в нормален ритъм". 

Огнян Атанасов от КНСБ: 

"Отлагане на либерализация за хората на регулиран пазар няма. Либерализацията си остава от 2026 година. Всички ние, с вас, от 2026 година не е ясно какви пари ще плащаме за сметките за ток. Това е отлагане на така наречената "първа стъпка". Ние сме съгласни, разбира се, защото това ще даде глътка въздух на ТЕЦ "Марица-изток 2", но настояваме и за хората да бъде отложен пазарът до 2029 г. с още 3 години".  

Изказванията си двамата направиха след среща с президента Румен Радев. 

В Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов разговарят с представители на енергетици и миньори. След срещата са предвидени изявления за медиите. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна