Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: Икономиката на САЩ се представя добре, инфлацията ще спадне

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви в четвъртък, че икономиката на САЩ "продължава да се представя много, много добре" и че тя все още вижда инфлацията да се завърне към по-нормални нива.

"Икономиката на САЩ продължава да се представя много, много добре", посочи Йелън в интервю за агенция Ройтерс, като същевременно визира "странни, но не тревожни" причини за оповестените по-рано през деня данни, които показаха, че американката икономика е нараснала през първото тримесечие с най-слабото темпо от близо две години насам.

"Икономиката на САЩ показва стабилен растеж, който работи с "всички цилиндри", като може да има ревизия на експресните данни за БВП", посочи тя и добави: "Все още виждам значителна сила в основните двигатели на икономическата активност в страната".

Йелън посочи, че също така очаква инфлацията в жилищния сектор да отслабне с напредването на годината. "Наемите се стабилизираха, като не се съмнявам, че приносът на жилищните цени към инфлацията ще намалява тази година. Не се вижда покачването на заплатите да е източник на инфлация".

"Фундаментите тук са в съответствие с инфлацията, която продължава да се връща към нормалните нива", отбеляза финансовият министър.

Според нея Федералният резерв иска да види допълнителни доказателства за устойчив спад на инфлацията, преди да понижи лихвите.

В интервюто си за Ройтерс Джанет Йелън също така каза, че изземването на руски активи е оправдано, но е само една от възможностите, като вместо това активите могат да служат като обезпечение за вземане на заеми от финансовите пазари, за да се помогне на Украйна.

"Това е опция, която беше обсъждана. Лидерите ни помолиха да им дадем набор от опции", посочи тя, попитана дали водещата опция е използването на лихвите върху тези активи като гаранция при емитирането на облигации или отпускането на заеми за Украйна.

"Европейците предприеха много конструктивна стъпка и това е, че по-голямата част от руските активи, държани в Белгия, вече са преобразувани в пари и Euroclear печели лихви върху тези активи. Европейският съюз се съгласи да отдели тези лихви и по същество да продължи напред към програма, чрез която да се прехвърлят средства на Украйна. Това е подход, който може да бъде широко подкрепен от страни, които са загрижени по отношение на изземването на активи, има набор от възможности", отбеляза Йелън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна