Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес. 

Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради, съоръжения и оборудване, както и за прехода на фирмите към кръгов модел на бизнес дейност, посочиха от енергийното министерство. Всеки участник в програмата може да получи до 750 000 евро. Финансирането се осигурява от европейски фондове като част от националния План за възстановяване и устойчивост.

Новата програма е третата от пакета схеми за субсидии в подкрепа на бизнеса, стартирали през тази година. Правителството вече обяви два плана - за укрепване на нови бизнес дейности, за които са предвидени 20 млн. евро, и за развитие на кръговата икономика в малките и средни предприятия на стойност 14 млн. евро.

Общо 11 плана за субсидиране на различни икономически дейности, възлизащи на почти 150 млн. евро, ще бъдат реализирани през тази и следващата година, съобщи министърът на енергетиката и промишлеността Георгиос Папанастасиу.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна