Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

На 8 май в Стара Загора ще има трудова борса с ключови работодатели, които търсят работници

| Интервю
Смилен Вълов
Снимка: БТА

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток", съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР.

В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени.

"Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които дойдоха около 70 души.  На 30 април, вторник, ще има информационен ден в Стара Загора, защото по-голямата част от тези хора живеят в региона", обясни Вълов в предаването "Хоризонт за вас".

И допълни:

"Целта на срещата е наши служители да уведомят всички, застрашени да останат без работа, какво предлага АЗ. За тези хора – съкратените, ще бъде организирана на 8 май трудова борса в Стара Загора. Вече са потвърдили участие над 20 работодатели от ключово значение в региона. Все още пазарът на труда е благоприятен и не смятаме, че с тези съкратени работници ще има криза". 

Те могат да се преквалифицират безплатно по схеми на ОПРЧР. Предлагат им професионално обучение, а вчера е приет Националният план по заетостта.

"Има редици мерки и програми за субсидиране на заетост с преференции. Всеки случай се разглежда индивидуално от експерти в Бюрото по труда. Нашите трудови посредници се срещат индивидуално и се прави план за действие според възможностите, потребностите и желанията им, имаме и психологическа подкрепа", коментира директорът на АЗ.

И заяви: 

"Първите, които останат без работа, ще видят, че държавата, в наше лице, мисли за тях и е осигурила възможности за трудовата им реализация. А тези пред пенсия могат да бъдат включени в "Помощ за пенсиониране". 

На 8 май в Стара Загора АЗ организира трудова борса за съкратените миньори и енергетици.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна