Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън изрази пред Си Цзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Снимка: АП

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази в Пекин загриженост относно подкрепата на Китай за руската армия - един от многото проблеми, които заплашват да провалят скорошното подобряване на отношенията между най-големите икономики в света. Блинкън разговаря с китайския президент Си Цзинпин и китайския външен министър Ван И. 

Блинкън повдигна въпроса за китайската военна подкрепа за Москва по време на продължилите пет часа и половина разговори с китайския първи дипломат:

"Отново изразих сериозната ни загриженост за това, че Китайската народна република  предоставя компоненти, които захранват бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна. Китай е най-големият доставчик на металорежещи машини, микроелектроника, нитроцелулоза, която е от решаващо значение за производството на боеприпаси и ракетни горива, както и на други изделия с двойна употреба, които Москва използва, за да увеличи своята отбранителна промишлена база", заяви Блинкън на пресконференция.

Той не отговори на въпроса дали Вашингтон ще наложи санкции заради подкрепата на Китай за Русия.

Американският държавен секретар добави, че Китай може да изиграе роля и за намаляването на напрежението в Близкия изток, включително чрез влиянието си върху Иран.

Съединените щати и Китай са се разбрали да проведат и първите си официални разговори за преодоляване на опасенията във връзка с изкуствения интелект, съобщи още Блинкън.

По време на срещата му с китайския президент Си Цзинпин домакинът изрази опасенията на Пекин, че Съединените щати потискат икономическото му развитие:

"Двете страни трябва да бъдат партньори, а не съперници. Взаимно да постигат успехи, а не да се нараняват взаимно. Двете страни трябва да търсят общи точки, като запазват различията, вместо да се съревновават жестоко".

Посещението доведе до малък напредък по спорните въпроси, включително оплакванията на Вашингтон от евтиния китайски износ и напрежението около Тайван и Южнокитайско море.

Визитата на американския държавен секретар е броени дни след като САЩ приеха закон, който ще принуди притежаваната от китайците компания TikTok да продаде популярното приложение или то да бъде забранено в Съединените щати.

Миналата седмица Вашингтон одобри и последния си пакет военна помощ за Тайван, което предизвика остри критики от страна на Пекин.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна