Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При упорита кашлица повече от седмица - изследвайте се!

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Ваксинация на всеки 5-10 години осигурява добър имунитет срещу заболяването

Снимка: pixabay

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите, би бил правилният подход за справяне със ситуацията.

За мерките, които бяха приети днес, за ваксиниране на новородено 2 седмици по-рано от двумесечната възраст, както беше  досега, за безплатните ваксини за бременни и всичко по темата, разговаряме с д-р Аспарух Илиев - ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините.

Тройната ваксина за коклюш, дифтерит и тетанус е една от първите ваксини, които бебето получава, официално тези ваксини са напълно безопасни, сертифицирани от шестата седмица след раждането нататък, поради което решението на здравните власти да изтеглят с около месец назад, към втория месец началото на ваксинацията, в никакъв случай не крие някакви рискове за децата, подчерта той.

Важно е да знаем, че тези ваксини са много добре тествани и нямат никакви особени странични реакции при бебетата. При малките деца може да се наблюдава от 12 до 24 часа, повишаване  на температурата, съвсем леко разстройство, но това са нормални странични реакции, които много бързо преминават и по никакъв начин не застрашават здравето, категоричен е специалистът.

"Тези ваксини нямат доживотен ефект, ефективни са при деца до 12 години, поради което след 12 години се извършва допълнително реваксиниране и в зряла възраст се препоръчва да се прави реваксиниране веднъж на 10 години. Според медика, проблем настъпва при реваксинациите в късна възраст – хората забравят, лекарите не ги информират. Наистина, заболяване като коклюша може да е неприятно дори за възрастни, поради мъчителната кашлица, която може да продължи 2-3 месеца дори, което може силно да попречи на работоспособността и на всичко, което правим, но опасност за живота има само при новородените“, посочи д-р Аспарух Илиев (▼).


За рискове от усложнения по-податливи са най-малките, а проблемът при новородените е, че заболяването протича като инфекция, с температура и усложнение, но кашлица не се наблюдава, това което там настъпва е или пневмония, или трудности в дишането до степен, в която е възможно да настъпи задушаване, поясни специалистът.

При възрастни хора заболяването започва като общо неразположение, а няколко дни след това настъпва кашличната фаза. Понякога тя може да премине бързо, но понякога може да продължи и седмици.

Известен риск има ваксинираният да бъде преносител и да зарази малко дете или друг човек, тъй като става дума за бактерия, а ваксините спрямо бактериите имат частично по-ниска ефективност, отколкото антивирусните. Хората, които са ваксинирани, дори и да се разболеят, боледуват много по-леко, а идеята за ваксинацията на майките по време на бременността е да се прехвърлят антитела през плацентата в бебето, за да може естествено да го защитават уточни д-р Аспарух Илиев.

В цяла Европа наблюдаваме увеличение на случаите на заболели от коклюш.
По думите на д-р Аспарух Илиев, три са основните причини за това - антиваксърски настроения и значително нарасналия скептицизъм към ваксините, намаления срок на действие на новия вид ваксина срещу коклюш и не на последно място - фактът, че покрай Covid-19 и носенето на маски, много по-малко се срещахме с патогени, които изграждат естествения ни имунитет

 Трябва да имаме предвид, че действителният брой болни е пъти по-висок от диагностицираните.
Ние виждаме само върха на пирамидата с тези установени 500 случая, а всъщност носителите са много повече. 

Причината за това е, че няма редовни изследвания за заболяването. Освен това то е за сметка на пациента и е скъпо. 

Д-р Илиев препоръча пациенти с упорита кашлица, която продължава повече от седмица без подобрение, да се изследват за коклюш . Обикновено това е PCR тест или бактериална култура. 

Относно ваксината, която се ползва последните 15 години, д-р Илиев заяви, че тя в действителност създава по-краткотраен имунитет. При предишната ваксина са се ползвали цели клетки на бактерията Bordetella pertussis, причиняваща заболяването, но тя е била съпътствана и с повече неразположения след поставянето ѝ. За сегашната се ползват само части от клетката на патогена, заради което тя е много по-щадяща за организма, макар и наистина с намален срок на действие. 

Все пак с подновяване на всеки 5 до 10 години човек е добре защитен. 

 В съвременното производство на ваксини като цяло се приоритизира това те да имат минимални странични ефекти и да са възможно най-щадящи. Много хора се притесняват от развитие на алергии, което в действителност е било проблем преди. Днес обаче ваксините са много по-пречистени и съвършени. 

В България например са известни много тежки случаи на усложнения вследствие на имунизация на пациенти през 70-те години с некачествена ваксина, произведена в СССР. Сред тях е имало дори смъртни случаи и увреждания, които за съжаление и до днес подхранват страха от ваксините. 

В днешно време обаче контролът при пускането на пазара на дадена ваксина е много по-строг. Страхът и съмненията, които хората хранят по отношение на ваксините, се преодолява единствено с пълна информация и прозрачност, така че те самите да могат да преценят плюсовете и минусите.
Например, въпреки че отдавна е позната ваксината срещу човешкия папилома вирус, причиняващ рак на шийката на матката, в България тя почти не се използва, заради което всяка година умират стотици жени от това заболяване.

Още конкретика чуйте в разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени