Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Снимка: БТА

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав.

В изявлението на групировката се посочва, че предложението не отговаря на палестинските искания. "Хамас" е отворен за идеи за прекратяване на огъня и се придържа към основните си искания, се добавя в изявлението.

Движението настоява първо Израел да приключи операцията си в Газа, преди да се сключи споразумение за освобождаване на израелските заложници. 

По-рано израелски медии съобщиха, че Тел Авив обмисля възможността за ограничено споразумение с ислямистката групировка "Хамас" за освобождаването на най-малко 20 заложници.

Военновременният кабинет на Бенямин Нетаняху е обсъдил вариант, при който "Хамас" да освободи жени, по-възрастни и болни заложници, а в замяна Израел да позволи на разселени жители на ивицата Газа да се върнат в северната част на анклава. Твърди се, че скоро предложението ще бъде изпратено до "Хамас" чрез посредници.

В Израел вече пристигна египетска делегация, за да бъдат обсъдени възможностите за подновяване на преговорите с палестинската групировка.

Междувременно ЕС обяви, че ще отпусне допълнителни 68 милиона евро помощ на палестинците в Газа. Тази подкрепа увеличава общата хуманитарна помощ на ЕС за палестинците в Газа и в целия регион през 2024 година до 193 милиона евро, се посочва в изявление на съюза.

Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени