Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес. На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми. 

На фона на тези събития съюзниците на Киев обсъждат възможностите за усилване на противовъздушната отбрана, но малко от тях изразиха готовност да помогнат. 

Руското министерство на отбраната обяви, че войските му са нанесли ракетни и артилерийски удари по украински железопътни обекти в Харковска и Донецка области.

Според съобщението край донецкото село Удачне е бил поразен влак със западно оръжие и бойна техника. 

Високопоставен източник от украинските служби потвърди пред Франс прес, че руснаците са засилили ударите по влакове и жп линии през последните дни. По думите му, това са стандартни стъпки преди офанзива, а целта е да се парализира снабдяването на украинските войски на фронта, точно когато започва да пристига гласуваната от американския Конгрес помощ.

Руските удари са съпроводени и с цивилни жертви. Трима загинаха в Донецка област в четвъртък.

10 души бяха ранени в град Балаклея край Харков. Големи щети бяха нанесени и по жп инфраструктурата далеч от фронта в областите на Черкаси и Днипро в централна Украйна. Руски самолети бомбардираха днес промишлени обекти в Сумска и Харковска област.

При атаката в град Дергачи бяха ранени жена и 3 деца.

Застрашена е и столицата Киев. Властите там разпоредиха спешна евакуация на пациенти и медици от две болници. Поводът е видеоклип в социалните мрежи с невярното твърдение, че лечебните заведения са легитимни военни мишени, защото в тях уж се лекували украински военнослужещи.

На видеоконференция на съюзниците, свикана от САЩ, украинският президент Зеленски заяви, че руснаците са използвали срещу страната му повече от 9000 бомби от началото на годината.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова повече страни да последват примера на Германия, която обеща миналата седмица да достави на Киев още един зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът".

Гърция обаче отказа още снощи. Без да споменава изрично на напрежението с Турция, премиерът Мицотакис заяви, че няма да достави на Киев, нито "Пейтриът", нито С-300, тъй като за Атина тези системи са необходими като възпиращи фактори.

Според вестник "Ел Паис", Испания също е отказала да достави на украинците батарея "Пейтриът", но все пак е склонила да предостави неголям брой ракети-прехващачи. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени