Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.
Снимка: БТА

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия.

По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях.

Атаките  са били насочени срещу енергийна инфраструктура в централната Днепропетровска област и в западните Ивано-Франковска и Лвовска . 

По-рано от украинските военновъздушни сили информираха за въздушни удари от стратегически бомбардировачи Ту-95 и с ракети "Кинжал".

Една пациентка е пострадала след въздушен удар с две ракети С-300 на територията на болница в квартал на Харков, като се е наложило преместване на пациенти в друг корпус.

Американският министър на отбраната Лойд Остин оповести, че през следващите години Украйна ще получи боеприпаси за зенитните системи "Пейтриът" и НейСАМС, системи за противодействие на дронове, снаряди с прецизно насочване и бронирани машини по програмата "Инициатива за подпомагане сигурността на Украйна".

Белгия ще ускори изпращането на изтребители F-16 за Киев, твърди белгийска медия. Десетки изтребители обещаха също Нидерландия, Дания и Норвегия.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна