Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Снимка: Архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион. 

През следващите години Украйна ще получи боеприпаси за зенитните системи "Пейтриът" и НейСАМС, системи за противодействие на дронове, снаряди с прецизно насочване и бронирани машини на обща стойност 6 милиарда долара, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин:

Радвам се, че мога да обявя допълнителен ангажимент по линия на Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна, който ще ни позволи да осигурим нови възможности за украинската армия от американската индустрия. 

Белгия ще ускори изпращането на изтребители F-16 за Киев, твърди белгийска медия. Десетки изтребители за украинските сили обещаха също Нидерландия, Дания и Норвегия. 

След новите руски нападения срещу украинска енергийна инфраструктура Володимир Зеленски призова за по-бързи доставки на противовъздушни системи и оръжия за страната му.
"Всеки, който ни помага да се противопоставим на руския терор е истински защитник на живота", заяви Зеленски, цитиран от Ройтерс.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна