Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Снимка: Алами/Ройтерс

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и подчертава, че двата вида хепатит продължават да бъдат сериозно бреме за здравните системи в Европа.

Заради пандемията на Ковид-19 е имало сериозно прекъсване на здравните услуги през 2020 и 2021-ва година, довело до спад в диагностицираните случаи.

Последните данни сочат, че има около 3 милиона и 600 хиляди души, които са хронично заразени с хепатит В, както и 1 милион и 800 хиляди, които страдат от хепатит С, в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Разпространението на случаите варира значително в различните държави, но нивата остават високи за уязвими групи като хора, които си инжектират наркотици, затворници и някои групи мигранти.

Ефективни програми за ваксинация срещу вирусен хепатит В, както и мерки за намаляване на вредите при хората, които използват наркотици, допринасят за намаляване на новите случаи на хепатит В и С.

От критично значение за елиминирането конкретно на хепатит В е също превенция на предаването на вируса от майка на дете. В тази връзка някои държави в европейския регион трябва да подобрят скрининга преди раждане, както и ваксинационното покритие срещу хепатит В.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна