Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврозоната отчете икономически ръст от 0,3% за първото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца на тази година в сравнение с предходното тримесечие, става ясно от цитираните от "Франс прес" данни на Евростат.

Това е повече спрямо очаквания ръст, но цифрите показват, че групата от 20 страни с единна валута е изпаднала в техническа рецесия през втората половина на миналата година, след като брутният вътрешен продукт се е понижил с 0,1 процента през последните две тримесечия на 2023 г.

По-добрият от очаквания растеж е последван и от добри новини за потребителските цени. Евростат отчита забавяне на инфлацията от 2,9% през март до 2,7 на сто през април. Спадът продължава от достигнатия пик от 10,6% през октомври 2022 г. след войната, която Русия започна срещу Украйна и последвалата енергийна криза.

Добрите новини продължават с данните за отчетен растеж от 0,2% за първото тримесечие на двете най-големи икономики на Европа - Германия и Франция.

Южна Европа изглежда се справя дори по-добре. Испанската икономика нарасна повече от очакваното с 0,7% за същия период. Ръст регистрира и Италия. А иначе - в целия Европейски съюз Литва отчита най-ниската инфлация през април от 0,4 процента, показват данните на Евростат. Финландия също се движи близо с инфлация от 0,6% през април.

У нас - Националният статистически институт отчете в средата на месеца, че увеличаването на цените в България става все по-малко и през март се е върнало до нивата от юли 2021 година. По данни на институцията инфлацията през март е била 0,2%, а на годишна база тя е 3%.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна