Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс. 

В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен", съобщи репортер на агенцията. Други 30 души са били задържани в квартал Сисли.

Главните шосета в Истанбул бяха затворени за движение, а общественият транспорт, включително фериботите и влаковете на метрото, беше спрян, в опит да се попречи на провеждане на демонстрации.

Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия Озгур Озел, придружаван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и профсъюзите, се събраха в квартал Сарачане, където се намира кметството. "Ще продължим да се борим, докато Таксим не бъде освободен", заяви Озел.

Властите забраниха митингите на площад Таксим от 2013 г. насам, когато се проведоха демонстрации срещу правителството на президента Реджеп Ердоган.

През 2023 обаче висшият конституционен съд на Турция постанови, че затварянето на площада за протести е нарушение на правата на гражданите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна