Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин

Снимка: irishtimes.com

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин. Това става на фона на растящото напрежение между Ирландия и Обединеното кралство във връзка с все по-големия брой мигранти, прекосяващи условната граница със Северна Ирландия.

От Службата за международна закрила съобщиха, че хората, пребиваващи в повече от 200 палатки по улиците и алеите около офиса ѝ, са били събудени днес сутринта, натоварени на автобуси и преместени на определено място за настаняване в Западен Дъблин. Говорител на службата заяви за вестник "Айриш таймс" (Irish Times), че новото място - Crooksling разполага със здрави, устойчиви на атмосферни влияния палатки, с тоалетни и душове, здравни услуги, закрити помещения, където се предоставя храна; съоръжения за зареждане на телефони и персонални устройства, достъп до транспорт от и до центъра на Дъблин и и 24-часова охрана.

Повечето от мигрантите заявиха, че са пристигнали съвсем наскоро в Дъблин от Белфаст.

Ирландското правителство вече изрази загриженост, че планът на Обединеното кралство за депортиране в Руанда на търсещи убежище в страната насърчава повече бежанци да идват в Република Ирландия. Във вторник ирландският кабинет одобри план за ново законодателство за връщане на мигранти в Обединеното кралство. Повече от 1400 кандидати за убежище в момента са без настаняване в Република Ирландия. Британското правителство обаче заяви, че няма да приема обратно мигранти, докато Франция не започне от своя страна да приема обратно прекосилите Ламанша търсещи убежище.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна