Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

Серджо Матарела
Снимка: tg24.sky.it

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите.

На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е свобода, свобода при необходимост и средство  да реализираме самите себе си  в живота".

Той обърна внимание на редица важни фактори свързани с труда, включително използването на имиграцията. Изтъкна голямото значение на сигурността при трудовата заетост:

"Не можем да приемем продължаващото трупане на смъртни случаи, причинени от небрежност, непредпазливост, рискове, които не е трябвало да се поемат. Хиляда смъртни случая на работното място за една година представляват невъобразима трагедия. Всеки от тях – дори само един – е неприемлив", каза той.

Матарела посочи също, че "синдикалното движение е носител на демократични ценности, необходимо за развитието на ползотворно колективно, секторно и фирмено договаряне".

По традиция синдикатите организираха шествия и митинги в цялата страна, най-големите от които в Монфалконе, Милано, Торино и Палерно, а в Рим - над 12-часов концерт на открито. 


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна