Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ вероятно ще пуснат собствен морски коридор за помощ в Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция по време на официалното му посещение в Кишинев, Молдова, 6 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са твърдо решени да постигнат примирие в Ивицата Газа и да върнат заложниците у дома, заяви в Израел американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той призова "Хамас" да приеме по-бързо "щедрото", по думите му, израелско предложение за примирие.

Официален представител на палестинската групировка заяви, че лидерите ѝ все още проучват предложението. 

В разговорите си с премиера на Израел Бенямин Нетаняху Блинкън отново е изразил несъгласието на Вашингтон с израелската офанзива в Рафах. Американската администрация има опасения за безопасността на цивилните, които се укриват в най-южния град на Газа.

По време на посещението си Блинкън се срещна и с израелския президент Херцог и министъра на отбраната Йоав Галант за разговори във връзка с предоставянето на повече хуманитарна помощ в ивицата Газа. Той информира, че САЩ вероятно ще пуснат до една седмица в действие свой собствен морски коридор за помощ - включително плаващ кей край Газа.

Междувременно началникът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обяви, че офанзивните операции на израелската армия в Ивицата Газа ще продължат с достатъчна мощ. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна