Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпети петък е!

| обновено на 03.05.24 в 12:22
Снимка: БГНЕС

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба. 

Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите на Христос. По време на богослужението, вярващите държат в ръце запалени свещи - символ на величието на Спасителя по време на страданията му. 

В този ден постът е особено строг - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода

Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. По стара традиция вярващите минават под църковната маса - акт, символизиращ преклонение пред Спасителя. Пред Радио България богословът Александра Карамихалева обясни смисъла на ритуала: 

"С провирането си под масата на колене слизаме в гроба, умираме за досегашното си "Аз" и излизаме от другата страна, възродени за нов живот".

Поклонението пред Светата Плащеница ще продължи през целия ден. Много вярващи се събират пред храмовете, откъдето вземат здравец, който се оставя пред символичния гроб на Иисус Христос. Преди началото на поклонението в храм "Св. Неделя" беше отслужено богослужение "Царски часове", водено от викария на Софийски митрополит - Белоградчишкият епископ Поликарп. На вярващите той припомни какво се е случило на Разпети петък: 

"Разпънат е Спасителят на света, Невинният, Този, който пострада не заради Своите грехове, Който пострада, не защото беше виновен и уличен в нещо, а пострада за нашите грехове, за човеците, за да може, победил смъртта, да ни дарува и на нас тази победа. Нека, покланяйки се към плащеницата и кръста, да гори в сърцата ни любов към Бога, любов към ближния, любов към нашата църква и нашия народ".

Предаден от Юда, Христос е осъден на най-тежкото наказание в Римската империя - разпъването на кръст. Разпънат е по обяд - в шестия час на деня - и престоява на кръста в мъки за няколко часа.

Около 15 ч. следобед Христос възкликва към Отца си – "В твоите ръце предавам духа си" и умира като човек. Затова Разпети петък е ден на траур и строг пост. 

"Разпъването на кръст е най-тежкото наказание в Римската империя, тъй като носи непоносими страдания на осъдения", обясни за БНР Десислава Панайотова от Културно-просветния отдел на Светия Синод".

Довечера от 19.00 часа в храма "Света Неделя" ще се извърши така нареченото "Опело Христово".

Веднага след Тайната вечеря, в нощните часове, Юда Искариотски предал Исус Христос на първосвещеника. Исус е арестуван и заведен при първосвещениците Анна и Каяфа. Там той е съден, удрян, унизяван. След това е заведен на съд при Пилат Понтийски, който искал да пусне на свобода Исус Христос, но се съобразил с настроената от първосвещениците и тълпата, която крещяла: "Разпни го". Пилат символично измил ръцете си от греха и наредил Христос да бъде разпнат, след което се оттеглил в покоите си, а Исус останал в ръцете на римските войници. Страданията на Спасителя продължават, като войниците му се присмиват, намятат го с плащ - багреница и му слагат трънен венец. Бичуват го и го карат да носи тежкият кръст, положен на раменете му по пътя за хълма Голгота.

"Това е денят на нашето изкупление, тъй като невинният агнец бе пожертван и се пожертва за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие", поясни Панайотова.

Тази година българската църковна делегация не пътува до Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Решението беше взето от Светия синод в края на април. Причината - ескалацията на напрежението в Израел. Затова на Велика Събота ще бъде взет Благодатен огън от миналата година, който се пази в храмовете "Свети Александър Невски" и "Света Неделя". Той ще бъде пренесен до Светия синод, откъдето ще стигне до всички църкви в страната. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна